Mackornas macka i originalformat. Danyel väljer en lättrökt torkad skinka, surdegsbröd och comtéost för att få till de rätta smakerna. Självklart serveras en krispig sallad med dijonnaisedressing till.
Börja med att göra bechamelsåsen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet under omrörning. När det blivit en len röra, tillsätt lätt uppvärmd mjölk under omrörning.
Vispa hela tiden. Smaka av med salt.
Bred lite av senapen på hälften av brödskivorna. Lägg på lite av bechamelsåsen, var noga med att breda ut över hela brödet ända ut i kanterna.
Lägg på ett lager skinka, fyra skivor per macka. Salta och peppra.
Lägg på ett lager ost, spara lite till gratineringen. Bred på lite bechamelsås på resterande brödskivor, lägg på dessa som lock med bechamelsåsen som insida.
Lägg mackorna på en bakpappersklädd plåt. Toppas sedan mackorna med senap, bechamelsås, salt och peppar samt riven ost.
Gratinera i ugnen 10-20 minuter tills de fått fin färg.
Sallad med vinägrett
Skala och finhacka schalottenlöken. Skala och finriv vitlöken.
Lägg i en bunke tillsammans med vinäger och lite salt. Låt stå i 5 minuter.
Tillsätt sedan dijonsenap och vispa i oljorna, ta rapsoljan först. Späd eventuellt med vatten om den känns för tjock.
Strimla endiven fint och dela krispsalladen. Blanda dressingen med salladen och bjud med de gratinerade mackorna.